Для багатьох роботодавців питання працевлаштування іноземців (в основному, громадян України), які приїжджають до Польщі в рамках угоди про безвізовий рух, досить проблематичне. Згідно зі статистикою, кожен третій українець шукає роботу перебуваючи на території Польщі, в’їхавши по так званому “безвізу”. Який порядок подальших дій роботодавця, щоб працевлаштувати такого працівника на легальній основі? Чи варто взагалі працевлаштовувати такого працівника? Чому так багато громадян України вибирають такий спосіб приїзду до Польщі з метою подальшого працевлаштування? Як працевлаштувати іноземця, який прибув  по “безвізу” з біометричним паспортом? Як працювати в Польщі на підставі на біометричного паспорта?

Все більше іноземців з таких держав як Україна, Молдова і Грузія мігрують до Польщі на підставі угоди про безвізовий рух. Це дуже зручне рішення для громадян зазначених держав, які хочуть мати можливість час від часу провідати свої родини, приїхати з метою туризму або з метою працевлаштування. Незважаючи на те, що працевлаштування такого іноземця може бути легалізоване за допомогою дозволу на роботу (Zezwolenie na pracę) або на підставі так званої спрощеної процедури працевлаштування (Oświadczenie o powierzeniu wykonywania pracy), – це питання часто лякає польських роботодавців своєю уявною проблематичністю.

З 11 червня 2017 року набрала чинності угода про безвізовий рух на території країн Шенгенської угоди та для громадян України (для громадян Молдови та Грузії подібний дозвіл вступив в дію дещо раніше). Це означає, що кожен громадянин з цих країн, у якого є біометричний паспорт може в’їхати на територію Польщі та інших держав – учасниць Шенгенської угоди не маючи візи. Період легального перебування на такій підставі становить 90 днів протягом 180 днів. Крім того, що основною метою перебування на підставі угоди про безвізовий рух є туризм, не виключається також можливість працевлаштування. Громадяни України можуть приступити до роботи на підставі спрощеної процедури працевлаштування,  для чого  єнеобхідним “Освядченє” (Oświadczenie o powierzeniu wykonywania pracy cudzoziemcowi – в побуті знане “піврічним запрошенням”). Максимальний період працевлаштування в цьому випадку становить, власне, 90 днів. Роботодавці повинні звернути особливу увагу на дату в’їзду в паспорті і на цій підставі розрахувати період, на який вони можуть працевлаштувати іноземця.

Час реєстрації освядченя значно збільшує час очікування  початку роботи іноземця

У зв’язку зі змінами в законодавстві, що набрали сили з 1 січня 2018 року, реєстрація освядчень в Державних управліннях праці (Państwowy Urząd Pracy), стала більш складною. Якщо так зване “освядченіе старого зразка” (o ZAMIARZE powierzenia pracy) видавалося в термін до 14 днів (максимум), то в разі освядчень нового зразка, роботодавцю і працівникові доводиться очікувати іноді навіть 30 днів (це максимально допустимий законом час очікування). Так само на даному етапі Управління Праці ще не є в достатній мірі навчені щодо процедури оформлення згідно нововведень і часто вводять в оману роботодавців, які хочуть працевлаштувати іноземців.

Збільшення терміну очікування видачі освядчень має досить негативні наслідки для громадян, які прибули на підставі угоди про безвізовий рух. Для більшої наочності, наведу тут випадок з недавньої практики. Повятове Управління Праці в Познані видає освядченє не раніше, ніж через 28-30 днів з моменту подачі заяви на його отримання. Що це означає? Іноземець, який прибув до Польщі, наприклад, 1 липня  зможе приступити до роботи тільки на початку березня. Згідно з датою в’їзду у візі, освядченє для нього можна реєструвати максимум до 30 вересня, тобто, йому залишається неповних два місяці  роботи. При цьому найчастіше пробний період на фірмах триває 3 місяці.

Роботодавці повинні зважати на те, що тільки лиш працевлаштувавши працівника в фірму, вони вже повинні будуть його звільнити, оскільки у нього завершиться період для легального працевлаштування. Наслідком цього є те, що все частіше польські підприємці не хочуть працевлаштовувати іноземців, у яких немає робочих віз. У набагато більш гіршому положенні ті іноземці, які тільки по приїзду в Польщу починають шукати роботу, витрачаючи цінні дні перебування в межах угоди про безвізовий рух, що в свою чергу ще більше скорочує термін працевлаштування.

Виходом з ситуації, що склалася є не відкладалися подача заяви на тимчасове перебування і роботу (Карта побиту). Однак і це не вирішує проблему до кінця. Дані заяви подаються в Воєводські Управління (Urząd Wojewódzki), робота яких вже другий рік поспіль паралізована. Загальновідомою є практика, що на дозвіл (Decyzja) у своїй справі іноземці очікують від 3 місяців і до 2 років!

Чи варто працевлаштовувати іноземця, який в’їхав до Польщі по біометричному паспорту? Так, якщо це працівник з високою кваліфікацією, якого потребує роботодавець. З нашого досвіду  можна зробити висновки, як слід діяти в  такій ситуації:

–  Якомога швидше зареєструвати освядченє про доручення роботи іноземцеві з метою отримання ним візи (максимальний період візи – 180 днів). Це дасть працівникові можливість повернутися з робочою візою і почати легально працювати або продовжити роботу;
По закінченні трьох місяців і одного дня роботи на освядчені подати заяву на карту побиту. В цьому випадку іноземець отримує печатку в паспорті, яка підтверджує подачу заяви (і комплекту відповідних документів). На підставі наявності печатки в паспорті іноземець може ЛЕГАЛЬНО перебувати на території Польщі і, згідно нових змін в законодавстві, працювати до моменту отримання Карти побиту (якщо до цього пропрацював на “Умові о праце” не менше трьох місяців і одного дня – додаткові документи для легалізації роботи не потрібні), незважаючи на закінчення терміну візи.

Якщо для роботодавця існує безумовна необхідність того, щоб працівник якийсь час пропрацював у нього на підставі в’їзду по “безвізу” (по біометричному паспорті), рекомендуємо, щоб період виконання робіт в цьому випадку не тривав більше 8-10 тижнів. Бажано дотримуватися даної рекомендації з метою надання іноземцю можливості отримання робочої візи на підставі освядченя на період більше 3-х місяців.

Легальне працевлаштування іноземців – це складний процес. До кожного випадку слід підходити індивідуально і виробляти стратегію, яка допоможе здійснити працевлаштування іноземця на довготривалій основі, безпроблемним і легальним. Тому варто доручити процес легалізації праці іноземця фахівцям, які мають досвідом і знаннями відповідного законодавства.